[quote="kostek_ja"
Moim zdaniem porównywanie STI i EVO do M3 jest bez sensu. Różnica w cenie nowych egzemplarzy jest prawie dwukrotna, a do tego samochody były tworzone według dwóch kompletnie odmiennych idei i dla innego klienta.[/quote]
Zgadzam się na 100 %
Mam obecnie 2-gie STi ... obecne jest z 2007 roku (jeszcze sedan GDI)
Pierwsze nie miało DCCD i było w prowadzeniu sporo inne niż obecne.
Wiosną i latem stoi w garażu non stop ..... jego czas nadchodzi jesienią a szczególnie zimą

Jest troche dłubnięte ale nie dużo .... jakieś 320 koni .
Auto jest w porównaniu z M3 CSL ....KOMFORTOWE . Spalanie większe niż u CSLa o 2-3 litry. Prędkoś maksymalna większa (ciut powyżej 270km/h na GPS) .... głównie dzięki ogranicznikowi u BMW. Pomimo mniejszej mocy dzięki turbodoładowaniu i wiekszym niutkom STi wydaje się szybsze i elastyczniejsze. Na autostradzie powyżej 210 km/h STi wyraźnie odchodzi beemce.
FUNFACTOR LATEM 6, Zimą 10
Zastosowanie torowe ..... auto nie na tor, za słabe heble . Nordschleife ..... szkoda auta i kasy
M3 CSL mam od prawie 4 lat. Niesamowite auto. Lżejsze niż STi, ma lepsze hamulce, SPORO TWARDSZE zawieszenie , świetne fotele, świetny układ kierowniczy . Minus dla mnie to za gruba kierownica pomimo tego , żę dłonie mam duże (rękawice rozmiar 11).
FUN FACTOR 10 latem (zimą 0 bo stoi w garażu) - tylny napęd po prostu PROWADZI !
Zastosowanie torowe ...... daje radę. Nordschleife ..... zaje..te !
Mogę porównac M3 CSL z 911 GT3 RS 4.0 .... jeśli chodzi o FUNFACTOR to BMW sporo prowadzi !
Każde z tych aut ma miejsce w moim garażu i nie wyobrażam sobie braku któregokolwiek z nich
Jeżeli ktoś zastanawia się nad wyborem M3 czy STi lub EVO .... musi pojeździc tymi autami
i stwierdzic co bardziej mu pasuje. Ktoś lubi podsterownośc STi a ktoś woli nadsterownośc BMW . I tak sądzę , żę większośc właścicieli tych aut nie wykorzystuje ich potencjalu nawet w 70% . Zwłaszcza STi , które wymaga zwłaszcza w zimie naprawdę wielkich jaj

BMW M3 CSL Silber Grey Metallic, P 911 997 GT3 RS 4.0 White, Radical SR4 , Caterham Roadsport, Jaguar F-type and others ;-)